Posílení dráhy sleziny (nejen) na podzim
Podzim je za dveřmi a s ním mezidobí Země (sleziny), které přináší zátěž na důležitý orgán, kterým je SLEZINA. V našem moderním světě slezina velmi trpí (oslabuje ji nadměrné užívání sladkých pokrmů/nápojů, potraviny studené povahy (např. ráno jogurt s banánem), nepravidelné jídlo, jídlo ve spěchu...) Tím se oslabí její funkce, v důsledku čehož se objeví poruchy trávení, nechutenství, nadýmání, anebo až závratě, zatmění před očima, bušení srdce apod.
Naše slezina je nejvíce zranitelná v obdobích, kdy vládne prvek země - mezi jednotlivými ročními obdobími. Ale dobré trávení a silný střed jsou pro nás důležitější, než si mnohdy myslíme, proto o slezinu pečujeme celý rok.
SLEZINA dle TČM
Hlavním úkolem sleziny je řídit trávící proces. Slezina napomáhá rozkládat potravu, přeměňovat ji na jemnou esenci, kterou pak distribuuje do těla. Tato esence je zdrojem jak krve, tak hybné životní síly. Slezina se tak podílí na tvorbě krve a také energie Qi. Slezina je jedním z významných obranných míst těla a je důležitou součástí imunitního systému.
Jak poznat, že moje slezina je oslabená:
- pocity tíhy a bezvýchodnosti, časté přemítání (přemýšlení o věcech, které nemůžeme změnit)
- chronická únava, oslabená imunita
- tvorba hlenů v těle
- narušené trávení
- nadýmání, pocit těžkosti po jídle
- pocit těžkých nohou, tvorba modřin/podlitin
- pocit chladu, hlavně studené ruce a nohy
- chuť na sladké (hlavně k doplnění energie)
Oslabováním sleziny dochází k zastavení proudění energie v těle, vede k depresi, příp. i rakovině.
CO MÁ SLEZINA RÁDA? Jaké potraviny jíst/nejíst?
Otázkou tedy je, jaká strava je pro slezinu vhodná. Neexistuje obecné doporučení. Je jen několik potravin, které jsou pro ni opravdu těžko zpracovatelné. Jedná se zejména o mléko a jeho produkty. Mléko není špatná věc. Nicméně na jeho strávení potřebujeme opravdu perfektní energii sleziny. A tu má málokdo z nás. Pokud přesto jíme samý jogurt, sýr a pijeme mléko, hodně ji namáháme a pak nemůže pracovat dobře a dělá chyby - tedy tvoří vlhkost a hlen. To je kořenem tvrzení, že mléko zahleňuje. Stejně náročné na trávení jsou tuky a vaječné žloutky. Je také třeba se stravovat podle zátěže. Jestliže pracujeme fyzicky, potřebujeme tuky. Pokud duševně, pak cukry - ve formě škrobů. Jinými slovy: v kanceláři jezme chleba s mrkví, na poli chleba se sádlem. Stejně důležité je, jaké je roční období. V létě, kdy je obrovské množství jangu, můžeme jíst spoustu syrových věcí - zeleninu, ovoce, pít šťávy. V zimě by stejný režim vedl k velkým problémům. Taková strava silně ochlazuje, a to v zimě nesmíme dopustit. Dlouhodobá konzumace ochlazující stravy vede k oslabení energie sleziny a znovu ke vzniku vlhkosti až hlenu. To je také problém špatně nastavené RAW stravy. Je prostě výrazně ochlazující. Proto užívá velké množství koření, aby nahradilo chybějící jang, který by jinak vytvořilo teplo spojené s vařením potravy. Tento typ stravy je velmi náročný na přípravu, má-li být vyvážená. Lidé v naší kultuře mají slezinu málokdy v pořádku. Element Země je u nás oslaben. To není dobré. Pak se nám některé události prostě špatně tráví... Funkcí žaludku dle TČM je přijmout potravu a držet ji tak dlouho, dokud energie slinivky nevytáhne veškeré živiny, sílu a tekutiny, které můžeme zpracovat. Pak ji pošle dál, do tenkého střeva, jinou funkci nemá... Slezina ovlivňuje všechny dráhy našeho těla a proto často bývá oslabena slezina a poté vzniká nějaký další problém. Teď na podzim, v zimě bychom tedy neměli jíst přílišné množství potravin chladné povahy (banány, mléčné výrobky, citrusy, zelený čaj....) Slezina má ráda teplou a upravenou stravu. Je tedy dobré (hlavně v období podzimu) omezit příjem syrových potravin a šťáv. Jídlo spíše duste nebo šetrně vařte. Důležité je dbát na dostatečný příjem kvalitních bílkovin. Omezte pivo, kávu, studené nápoje a ovocné šťávy hlavně z citrusů.
Co nám tedy může pomoci k posílení sleziny?
SLZOVKA
- obilovina (neobsabuje lepek)
- vitaminy - draslík, vápník, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor, zinek a vitamíny řady B
- můžeme nasadit vždy, když máme blbou náladu, nevíme kudy kam, je toho na nás moc...
- je potřeba užívat dlouhodobě
Co slzovka dokáže:
- pomáhá odstraňovat toxiny a tíhu
- čistí střeva a pleť
- proti zahlenění
- posiluje slezinu, ledviny, regeneruje plíce
- posílení imunity
- při kašli, respiračních onemocněních
- ulevuje od těžkých myšlenek, špatných nálad, deprese
- osvědčuje se u léčení cyst, myomů, fibromů, zvětšené prostaty, zduření uzlin
- zpomaluje šedivění vlasů
- účinkuje na celulitidu
V jaké formě je možné ji užívat:
- ráno (nejlépe místo kávy) nápoj ze slzovky
- mouka ze slzovky (pečení)
- slzovka (vaření) - obilovina
Každý podzim (a tenhle rok obzvlášť) bysme měli dopňovat slezinu a snažit se co nejméně neoslabovat. Nejjednodušším způsobem je k snídani každé ráno ( ideálně do 11 hodin) popíjet nápoj ze slzovky. Když jím nahradíte ranní kávu, věřím, že Vám nejen Vaše slezina poděkuje. Já mám ráda Qi drink. Je potřeba užívat dlouhodobě, aby se dostavil požadovaný účinek.
Pro objednání nápoje ze slzovky nebo nějakých otázek mne neváhejte kontaktovat :)
Přeji příjemný podzim a ať se Vám vyhnou všechna nachlazení!